Thórsmörk Classic

Rid genom dalen Thórsmörk, en av Islands vackraste platser. Vi börjar i den lummiga stadsdelen Fljótshlíd, fastställandet av en av de isländska sagorna. Därifrån rider vi in Thórsmörk, en av de vackraste dalarna på Island, som bara är tillgänglig genom att korsa glaciala floder. Vi tillbringar en natt omgiven av gröna skogar, vulkaniska berg och glaciärer innan du fortsätter längs foten av Eyjafjallajökull vulkanen. Vi besöker också den imponerande Canyon Stakkholtsgjá och stannar vid Seljalandsfoss vattenfall.  Turen lämpar sig väl för dig som vill rida en kortare tur men ändå uppleva Islands variationsrika natur. Denna tur har en fri rinnande flock av hästar. Upplev mångfalden av den isländska hästen i sin naturliga miljö, långt från civilisationen, och hur Islanders reste i gamla dagar med en flock av fri-löpning hästar. Varje ryttare får chansen att prova mellan 10 och 15 olika hästar, som utvecklar ridfärdigheter. 

Mer information om resan hittar du längre ner på sidan.

I paketet ingår

 • Flyg t/r till Island inkl. skatter och bagage.
 • 1 natt på Eldhestars gästhem, och 3 nätter i fjällstuga (sovsäckslogi).
 • 1 natt på valt hotell i Reykjavik.
 • Ridning 4 dagar - 90 km. Dagsetapper på 20-35 km (4-6,5 tim).
 • Helpension (frukost, lunch, middag), dock ej middag sista kvällen.
 • Transport till och från Reykjavik i anslutning till ridturen.
 • Guidning på engelska/svenska.
 • Personlig rådgivning från vår personal i Sverige.
 • Reseskydd via den statliga resegarantin.

Avgångar 2023-2024:

Maj - September

Direktflyg från Stockholm, Köpenhamn, Oslo eller Helsingfors. Kontakta oss för att boka anslutning från övriga orter i Sverige.

Valbara alternativ vid bokning

 • Transfers till/från flygplatsen till Reykjavík.
 • Avbeställningsskydd.
 • Klimatkompensation för flygresa t/r till Island.
Fr. 24 550 :- 5 nätter
maj - jul fr. 24 550:-
aug - sep fr. 24 550:-

Beskrivning dag för dag

Ankomst till Keflavík - Reykjavík - Eldhestars gård Vellir

Turen startar på kvällen. Turdeltagare som anländer till Island samma dag tar flygbussen från flygplatsen till busstationen BSÍ i Reykjavík. Vi möter upp och välkomnar er på busstationen eller på ert hotell/gästhem i Reykjavík mellan kl. 17:30 - 18:00 och kör er till vår gård Vellir i Hveragerði. Där inkvarteras deltagarna i vårt nya gästhus. En gemensam middag serveras på Hotell Eldhestar då vi får tillfälle att lära känna varandra. Kvällen avslutas med en detaljerad presentation av turen.

Dag 1

Hveragerdi – Torfastaðir

Turdeltagarna körs med buss till gården Torfastaðir i Fljótshlið på södra Island, där ridturen börjar. När vi gjort oss bekanta med hästarna rider vi till floden Markarfljót, vi följer den gamla flodbanken till stenen Dímon, som är känd från Njáls Saga. Dagsetappen avslutas med att rida över den gamla bron över Markarfljót. Natten tillbringar vi på Stóru- mörk/ Ásgarður. Sträckan vi rider den här dagen är 22-25 km och tar 4 timmar.

Dag 2

Stóra-Mörk - Thórsmörk

Vi rider från gården Stóra-mörk i riktning mot Thórsmörk, vi fortsätter längs med floden Markarfljót under glaciären Eyjafjallajökulls tvärbranta sidor. Ridvägen tar oss vidare över ett par mindre åar och sedan längs med Krossá, en å med forsande smältvatten från glaciärerna. Till slut kommer vi fram till Thórsmörk, en vacker, orörd dal som tillägnats asaguden Thór. Dalen ringas in av de tre glaciärerna Eyjafjallajökull, Tindfjallajökull och Mýrdalsjökull. Här övernattar vi i en fjällstuga i Básum. På kvällen njuter vi av det den vidsträckta dalen har att erbjuda; ett oförglömligt landskap med björkskog, raviner, grottor och kraftfulla vattenfall. Sträckan vi rider den här dagen är 25 km och tar 5-6 timmar.

Dag 3

Thórsmörk - Stóra-Mörk

Vi börjar dagen med att besöka alvernas kyrka innan vi fortsätter till den mäktiga klyftan Stakkholtsgjá, en upplevelse som blir ett minne för livet. Sedan vänder vi och rider längs vår tidigare rutt och över heden Hamragarðaheiði tillbaka till gården Stóra-mörk, där hästarna stannar över natten. Vi övernattar på Stóra-mörk/ Ásgarður. Sträckan vi rider den här dagen är 30 km och tar 7 timmar.

Dag 4

Stóra-Mörk - Torfastaðir

Första delen av dagens etapp går på fina stigar i området runt Markarfljót. En gammal väg ger oss möjligheten att få uppleva det vackra området Fljótshlið. På vägen tillbaka passerar vi gården Hlíðarendi, där en av Islands mest kända vikingar, Gunnar á Hlíðarendi, levde fram till sin död. Ungefär kl 15 lämnar vi hästarna och körs tillbaka till Vellir, och efter lite förfriskningar, vidare in till Reykjavik där gruppen får möjlighet att tillbringa kvällen tillsammans. Sista natten spenderar vi på ett trevligt gästhem (bed & breakfast). Sträckan vi rider den här dagen är 25 km och tar 5 timmar.

Dag 5

Hemresa

Frukost på hotellet. Om ni valt att köpa till flygbusstransfer hämtas ni upp på ert hotell av en transferbuss som tar er till flygplatsen. I annat fall kan ni köpa till flygbusstransfer på plats. 

Dag 6

Thórsmörk Classic

Fr. 24 550 :- 5 nätter