Västfjordarna & Snaefellsnes

Upplev de dramatiska Västfjordarna och den sagolikt vackra Snæfellsnes-halvön. Det här är en resa som tar till platser bortom allfartsvägarna till ett dramatiskt och kargt fjordlandskap, till svarta lavastränder, vulkankratrar och den mytomspunna glaciären Snaefellsjökull. Ni kör längs vägar som leder mellan fiskebyar, geotermiska områden och historiskt intressanta platser.

HÖJDPUNKTER

 • Se naturundren på Snæfellsnes-halvön
 • Åk på båttur över Breiðafjörður (bokas på plats eller i förväg, ingår ej i paketresa)
 • Besök klipporna och spana efter lunnefåglar vid Látrabjarg
   

  I paketet ingår

  • Flygresa tur/retur till Island, inkl. flygskatter
  • 7 nätter på 3-stjärniga hotell med dusch/wc och frukost.
  • Hyrbil i 7 dygn med hämtning & återlämning på Keflavik flygplats.
  • Fria körmil och självriskreducering (CDW).
  • Utförlig PDF med tips på sevärdheter runt hela Island.
  • Reseskydd via den statliga resegarantin.
  • Kostnadsfri service från vår kunniga personal.
  • Klimatkompensation för flygresa t/r till Island.

  Avgångar 2024-2025:

  15 Maj - 10 September; dagligen.

  Direktflyg från Stockholm, Köpenhamn, Oslo eller Helsingfors. Anslutningsflyg kan bokas från övriga orter i Sverige.


  Prisinformation

  Våra paketpriser visar ett pris per person.
  Priserna baseras på hyrbil VW Up Sedan (3-dörrar), eller liknande. 
  Priserna varierar med aktuellt bokningsläge och ett normalpris för resan kan vara upp till 2000 SEK högre än vad som anges av frånpriserna.
  Vid sökning/bokning får ni alltid det bästa pris som vi kan erbjuda på sökt datum.

Fr. 19 950 :- 7 nätter
maj - jul fr. 19 950:-
aug - sep fr. 21 000:-

Beskrivning dag för dag

Landa på Island

Idag börjar äventyret! Ni landar på Keflavíks internationella flygplats efter en kort flygtur från Skandinavien. På flygplatsen hämtar ni ut er hyrbil och påbörjar resan genom Islands karga och mäktiga landskap.

Börja med att följa väg 41 direkt till Reykjavík, eller sväng av ett par kilometer från flygplatsen för att besöka världskända Blå lagunen med dess turkosa, geotermiska utomhusbassänger. Vattnet får sin värme från underjordiska källor så långt som 2 000 meter under marken. Simma runt i det ångande vattnet som håller en temperatur på 36–39 grader, prova en välgörande ansiktsmask eller ta en drink i Lagunbaren och bara njut av den här oasen mitt i lavalandskapet. Notera att inträde till Blå lagunen måste förbokas i god tid.

Stanna till i Reykjavík för att ta något att äta och dricka på ett av stadens många kaféer, eller fortsätt direkt till väg 1 mot Borgarnes. Kör genom Hvalfjörðurtunneln som löper under fjorden Hvalfjörður och fortsätt hela vägen fram till den lilla byn Borgarnes.

Om ni har tid över idag finns gott om intressanta besöksmål i Borgarnes. Ett förslag är att besöka The Settlement Center, ett museum som på ett spännande sätt berättar om Islands första bosättare och vikingen Egill Skallagrimsson.

Highlights på vägen:
Blue Lagoon
Reykjavik
Borgarnes
Settlement Center

Dag 1

Upptäck naturfenomen och fiskebyar i Snaefellsnes

I dag ska ni köra från Borgarnes till Snæfellsnes. Ta väg 54 som går åt nordväst mot halvön Snæfellsnes. Halvvägs till Snæfellsnes kan ni göra en avstickare från huvudvägen till kratern Eldborg, och ett par kilometer längre fram ligger basaltformationerna Gerðuberg. De bildar en imponerande vägg av geometriska former mitt i det karga landskapet och är väl värda ett besök.

Snæfellsnes är kanske mest känt för sin glaciär Snaefellsjökull som tornar upp sig i landskapet. När ni kör ut på själva halvön finns det många spännande stopp att välja mellan. Stanna till i byn Búðir som brukade vara en viktig handelsplats men som idag är mest känt för sin gamla träkyrka, omgiven av lavafält. En bit längre ut på halvön hittar ni den pittoreska fiskebyn Arnarstapi, där naturen skapat en perfekt hamn åt fiskebåtarna. Fortsätt sedan ut till spetsen på halvön, parkera bilen och ta en promenad längs Djúpalónssandur och dess svarta lavastränder.

När ni sedan kör vidare till den norra delen av halvön passerar ni en rad fiskebyar som blivit ikoniska för den här delen av Island. Om ni vill uppleva mer av platsens historia rekommenderar vi ett stopp i byn Hellissandur, där ni kan besöka ett sjöfartsmuseum som bland annat ställer ut Islands äldsta bevarande roddbåt från 1826. Området mellan Hellissandur och närliggande Rif är ett perfekt ställe för den som vill spana efter fåglar – särskilt tärnor gillar att bygga sina nästen här. Ni övernattar i den norra delen av Snæfellsnes.

Highlights på vägen:
Snaefellsnes
Eldborg crater
Gerduberg
Búdir
Arnastapi
Hellnar
Djupalonssandur
Kirkjufell
Bjarnarhöfn
Stykkisholmur

Dag 2

Storslagen utsikt från Latrabjerg

Idag tar ni er från orten Stykkishólmur på Snæfellsnes-halvön vidare till de majestätiska klipporna Látrabjarg. Antingen tar ni färjan Baldur (kan bokas på plats eller i förväg, ingår ej i paketresa) som kör tvärs över fjorden Breiðafjörður, en cirka tre timmar lång tur som passerar en mängd småöar längs vägen. När ni kör av färjan har ni kommit fram till området Västfjordarna (Vestfirðir), som är känt för sitt karga landskap med många djupa fjordar. Alternativt så kör ni runt fjorden vilket tar cirka fyra timmar. Målet för idag är alltså att ta er fram till Látrabjarg, norra Europas längsta fågelberg. Ni kommer dit genom att köra över den sandiga heden Kleifaheidi och fortsätta mot Patreksfjörður. En slingrande grusväg leder er den sista biten ned mot havet.

När ni kliver ur bilen vid Látrabjarg är utsikten magnifik. De höga klipporna störtar ner i Atlanten, som sträcker sig ut mot horisonten. Ta gott om tid på er att vandra runt i området, klättra högre upp längs berget för en ännu mer storslagen utsikt och bli inte förvånad som du stöter på de karakteristiska lunnefåglarna – de trivs bra i området och utgör fina motiv när du tagit tillräckligt med bilder på utsikten från klipporna (gå bara inte för nära kanten, den kan vara instabil).

På kvällen övernattar ni i närheten av Patreksfjörður eller Látrabjarg.

Highlights på vägen:
Breidafjördur Bay
Latrabjarg
Raudisandur
Eiriksstaðir
Guðrunlaug

Dag 3

Besök Jón Sigurdssons gård

Fortsätt genom den karga, vackra miljön i Västfjordarna för att ta er från Látrabjarg till Ísafjörður. Landskapet här är något alldeles extra – höga berg, platta hedar och djupa bergväggar ned mot vattnet i fjordarna. Stanna gärna till för att beundra det 100 meter höga vattenfallet Dynjandi som ligger längs vägen vid Arnarfjörður. Välj mellan den nya tunneln Dýrafjarðargöng som tar er rakt genom fjorden till Þingeyri eller fortsätt längs vägen förbi Hrafnseyri, gården där Jón Sigurdsson föddes. Sigurdsson ledde kampen för Islands självständighet på 1800-talet, och på gården finns ett museum tillägnat honom som är värt ett besök, samt en traditionell isländsk landsbygdskyrka.

Vägen tar er vidare till en av de äldsta bosättningarna i området kring Västfjordarna: Þingeyri. Härifrån fortsätter ni sedan mot Ísafjörður och det boende där ni ska sova.

Highlights på vägen:
Bildudalur
Dynjandi waterfall
Hrafnseyri
Isafjördur
Bolungarvík

Dag 4

Kör längs fjordar och besök Trolldomsmuseum

Idag fortsätter ni färden längs Västfjordarna från Ísafjörður mot Hólmavík. Ísafjörður är ett område som består av en mängd mindre fjordar som kustvägen löper längs, och här kommer ni verkligen att få uppleva en del av isländsk natur på nära håll när ni färdas tätt intill kustlinjen upp och ner längs fjordarnas sidor. Sedan svänger ni av för att korsa heden Steingrímsfjardarheidi och nå Hólmavík, den största orten i kustområdet.

I Hólmavík där ni även kommer att övernatta kan ni besöka Islands Trolldomsmuseet (kolla alltid öppettider innan besök), som tar med sina besökare in i magins mörka värld. Här får ni läsa spännande berättelser mer om isländska häxkonster och om häxjakterna som ägde rum på ön under 1600-talet.

Highlights på vägen:
Litlibær
Holmavik
Leifsbúd

Dag 5

Utforska vacker natur, fiskebyar och besök Erik den Rödes gård

Kör från Hólmavík genom Tröllatunguheidi som tar er till Búðardalur. Börja med att köra in i Haukadalur, där ni sedan svänger av och kör längs sjön Haukavatn till den unika vikingabyn Eiríksstaðir. Här har islänningarna byggt upp en tidstypisk vikingamiljö på platsen där Erik den Röde hade sin bondgård. Lär er mer om vikingarnas sätt att leva och upptäck deras hantverkskunskaper med hjälp av guider klädda som vikingar.

Längs vägen kan ni göra diverse stopp på småbyarna i området och utforska vad de har att erbjuda. Gör ett stopp i byn Drangsnes och upplev deras badtunnor med utsikt över fjorden. Övernattning sker i Búðardalur eller Bifröst. För er som bor i Bifröst fortsätter resan längs väg 60 har ni idag möjlighet att besöka en av Islands många kratrar: Grábrók-kratern.

Highlights på vägen:
Holmavík
Drangsnes
Djupavik
Grábrók (vid övernattning i Bifröst området)

Dag 6

Upplev isländsk natur & historia

Idag kör ni mot Borgarfjördur. Passa på att göra ett stopp på Islands största varma källa, Deildartunguhver och byn Reykholt där 1200-talets Isländska adelsman, historiker och författare Snorri Sturluson bodde på sin tid. Ungefär 20 kilometer öster om Reykholt rekommenderar vi ett besök till det fantastiska vattenfallet Hraunfoss, där vattnet tumlar ut ur lavan i en passerande flod och det närliggande vattenfallet Barnafoss (även det väl värt ett besök).

Kör till Reykjavik antingen genom att använda tunneln under hvalsfjörður eller genom att köra runt fjorden.

Finns det tid över rekommenderar vi ett restaurangbesök på någon av de traditionella isländska restaurangerna i stan. Fråga oss gärna om tips och hjälp att boka bord.

Övernattning i Reykjavik.

Highlights på vägen:
Grábrok
Deildartunguhver
Reykholt
Hraunfossar and Barnafoss
HvalfjördurThingvellir
Laugarvatn

Dag 7

Hemresa

Efter att ha spenderat resans sista natt i Reykjavík är det idag dags för hemfärd. En veckas äventyr på västra Island har gett er nya minnen att ta med hem: spännande naturfenomen, historiska platser och fascinerande landskap som förhoppningsvis gett er en bättre bild av Island.

När det är dags att ta flyget hem kör ni hyrbilen tillbaka till Keflavíks flygplats, lämnar in den och checkar in för att resa hemåt igen.

Dag 8
Kundservice, vardagar 09:00-17:00 08-640 67 00