Västfjordarna & Snaefellsnes

Upplev de dramatiska Västfjordarna och den sagolikt vackra Snæfellsnes-halvön. Det här är en resa som tar till platser bortom allfartsvägarna till ett dramatiskt och kargt fjordlandskap, till svarta lavastränder, vulkankratrar och den mytomspunna glaciären Snaefellsjökull. Ni kör längs vägar som leder mellan fiskebyar, geotermiska områden och historiskt intressanta platser.

HÖJDPUNKTER

 • Se naturundren på Snæfellsnes-halvön
 • Åk på båttur över Breiðafjörður
 • Besök klipporna och spana efter lunnefåglar vid Látrabjarg
   

   

  I paketet ingår

  • Flygresa tur/retur till Island, inkl. flygskatter
  • 7 nätter på 3-stjärniga hotell med dusch/wc och frukost.
  • Hyrbil i 7 dygn med hämtning & återlämning på Keflavik flygplats.
  • Fria körmil och självriskreducering (CDW).
  • Detaljerad vägkarta över Island.
  • Reseskydd via den statliga resegarantin.
  • Kostnadsfri service från vår kunniga personal.
  • Klimatkompensation för flygresa t/r till Island.

  Avgångar 2021:

  15 Maj - 10 September; dagligen.

  Direktflyg från Stockholm, Köpenhamn, Oslo eller Helsingfors. Anslutningsflyg kan bokas från övriga orter i Sverige.


  Prisinformation

  Våra paketpriser visar ett pris per person.
  Priserna baseras på hyrbil VW Up Sedan (3-dörrar), eller liknande. 
  Priserna varierar med aktuellt bokningsläge och ett normalpris för resan kan vara upp till 2000 SEK högre än vad som anges av frånpriserna.
  Vid sökning/bokning får ni alltid det bästa pris som vi kan erbjuda på sökt datum.

Fr. 11 460 :- 7 nätter
15 maj-10 sep fr. 11 460:-

Beskrivning dag för dag

Landa på Island

Idag börjar äventyret! Ni landar på Keflavíks internationella flygplats efter en kort flygtur från Skandinavien. På flygplatsen hämtar ni ut er hyrbil och påbörjar resan genom Islands karga och mäktiga landskap.

Börja med att följa väg 41 direkt till Reykjavík, eller sväng av ett par kilometer från flygplatsen för att besöka världskända Blå lagunen med dess turkosa, geotermiska utomhusbassänger. Vattnet får sin värme från underjordiska källor så långt som 2 000 meter under marken. Simma runt i det ångande vattnet som håller en temperatur på 36–39 grader, prova en välgörande ansiktsmask eller ta en drink i Lagunbaren och bara njut av den här oasen mitt i lavalandskapet. Notera att inträde till Blå lagunen måste förbokas i god tid.

Stanna till i Reykjavík för att ta något att äta och dricka på ett av stadens många kaféer, eller fortsätt direkt till väg 1 mot Borgarnes. Kör genom Hvalfjörðurtunneln som löper under fjorden Hvalfjörður och fortsätt hela vägen fram till den lilla byn Borgarnes.

Om ni har tid över idag finns gott om intressanta besöksmål i Borgarnes. Ett förslag är att besöka The Settlement Center, ett museum som på ett spännande sätt berättar om Islands första bosättare och vikingen Egill Skallagrimsson.

Dag 1

Upptäck naturfenomen och fiskebyar i Snaefellsnes

I dag ska ni köra från Borgarnes till Snæfellsnes. Ta väg 54 som går åt nordväst mot halvön Snæfellsnes. Halvvägs till Snæfellsnes kan ni göra en avstickare från huvudvägen till kratern Eldborg, och ett par kilometer längre fram ligger basaltformationerna Gerðuberg. De bildar en imponerande vägg av geometriska former mitt i det karga landskapet och är väl värda ett besök.

Snæfellsnes är kanske mest känt för sin glaciär Snaefellsjökull som tornar upp sig i landskapet. När ni kör ut på själva halvön finns det många spännande stopp att välja mellan. Stanna till i byn Búðir som brukade vara en viktig handelsplats men som idag är mest känt för sin gamla träkyrka, omgiven av lavafält. En bit längre ut på halvön hittar ni den pittoreska fiskebyn Arnarstapi, där naturen skapat en perfekt hamn åt fiskebåtarna. Fortsätt sedan ut till spetsen på halvön, parkera bilen och ta en promenad längs Djúpalónssandur och dess svarta lavastränder.

När ni sedan kör vidare till den norra delen av halvön passerar ni en rad fiskebyar som blivit ikoniska för den här delen av Island. Om ni vill uppleva mer av platsens historia rekommenderar vi ett stopp i byn Hellissandur, där ni kan besöka ett sjöfartsmuseum som bland annat ställer ut Islands äldsta bevarande roddbåt från 1826. Området mellan Hellissandur och närliggande Rif är ett perfekt ställe för den som vill spana efter fåglar – särskilt tärnor gillar att bygga sina nästen här. Ni övernattar i den norra delen av Snæfellsnes.

Dag 2

Storslagen utsikt från Latrabjerg

Idag tar ni er via färja från orten Stykkishólmur på Snæfellsnes-halvön vidare till de majestätiska klipporna Látrabjarg. Färjan Baldur kör tvärs över fjorden Breiðafjörður, en cirka tre timmar lång tur som passerar en mängd småöar längs vägen. När ni kör av färjan har ni kommit fram till området Västfjordarna (Vestfirðir), som är känt för sitt karga landskap med många djupa fjordar. Målet för idag är alltså att ta er fram till Látrabjarg, norra Europas längsta fågelberg. Ni kommer dit genom att köra över den sandiga heden Kleifaheidi och fortsätta mot Patreksfjörður. En slingrande grusväg leder er den sista biten ned mot havet.

När ni kliver ur bilen vid Látrabjarg är utsikten magnifik. De höga klipporna störtar ner i Atlanten, som sträcker sig ut mot horisonten. Ta gott om tid på er att vandra runt i området, klättra högre upp längs berget för en ännu mer storslagen utsikt och bli inte förvånad som du stöter på de karakteristiska lunnefåglarna – de trivs bra i området och utgör fina motiv när du tagit tillräckligt med bilder på utsikten från klipporna (gå bara inte för nära kanten, den kan vara instabil).

Längs vägen mellan Látrabjarg och Patreksfjörður kan ni göra ett stopp vid museumet Hnjótur i Orlygshofn. Museet berättar om sjölivet, fisket och vardagen i Västfjordarna genom århundraden. På kvällen övernattar ni i närheten av Patreksfjörður eller Látrabjarg.

Dag 3

Besök Jón Sigurdssons gård

Fortsätt genom den karga, vackra miljön i Västfjordarna för att ta er från Látrabjarg till Ísafjörður. Landskapet här är något alldeles extra – höga berg, platta hedar och djupa bergväggar ned mot vattnet i fjordarna. Stanna gärna till för att beundra det 100 meter höga vattenfallet Dynjandi som ligger längs vägen vid Arnarfjörður. På andra sidan fjorden hittar ni Hrafnseyri, gården där Jón Sigurdsson föddes. Sigurdsson ledde kampen för Islands självständighet på 1800-talet, och på gården finns ett museum tillägnat honom som är värt ett besök, samt en traditionell isländsk landsbygdskyrka.

Vägen tar er vidare till en av de äldsta bosättningarna i området kring Västfjordarna: Þingeyri. Härifrån fortsätter ni sedan mot Ísafjörður och det boende där ni ska sova.

Dag 4

Kör längs fjordar och besök Trolldomsmuseum

Idag fortsätter ni färden längs Västfjordarna från Ísafjörður mot byn Búðardalur. Ísafjörður är ett område som består av en mängd mindre fjordar som kustvägen löper längs, och här kommer ni verkligen att få uppleva en del av isländsk natur på nära håll när ni färdas tätt intill kustlinjen upp och ner längs fjordarnas sidor. Sedan svänger ni av för att korsa heden Steingrímsfjardarheidi och nå Hólmavík, den största orten i kustområdet.

I Hólmavík kan ni besöka Islands Trolldomsmuseet, som tar med sina besökare in i magins mörka värld. Här får ni läsa spännande berättelser mer om isländska häxkonster och om häxjakterna som ägde rum på ön under 1600-talet.

Ni kör vidare från Hólmavík, över Tröllatunguheidi och slutligen mot Búðardalur där ni spenderar natten.

Dag 5

Besök Erik den Rödes gård och upplev nationalparken Thingvellir

Ni får uppleva flera klassiska sevärdheter under dagens bilresa, som tar er från Búðardalur till Selfoss. Börja med att köra in i Haukadalur, där ni sedan svänger av och kör längs sjön Haukavatn till den unika vikingabyn Eiríksstaðir. Här har islänningarna byggt upp en tidstypisk vikingamiljö på platsen där Erik den Röde hade sin bondgård. Lär er mer om vikingarnas sätt att leva och upptäck deras hantverkskunskaper med hjälp av guider klädda som vikingar.

När ni fortsätter resan längs väg 60 har ni sedan möjlighet att se en av Islands många kratrar: Grábrók-kratern. Ytterligare några passande stopp på vägen är den varma källan Deildartunguhver, vattenfallet Hraunfossar, och byn Reykholt.

Från Reykholt kör ni ungefär en och en halv timme för att till sist nå nationalparken Þingvellir. Här kan ni vandra runt och beundra lavaformationer, växtlighet och inte minst ravinen Almannagjá – Tingsmännens ravin. Namnet kommer sig av att det sägs att Islands och världens första parlament, Alþingi, höll sina möten där. Ravinen har uppstått som ett resultat av att den eurasiska och amerikanska kontinentalplattan, som möts under Island, har glidit isär och skapat en förkastning. Kanske vill den äventyrslystna resenären passa på att snorkla i det kristallklara vattnet i klyftan Silfra, som ligger mitt emellan kontinentalplattorna?

Ni fortsätter till Laugarvatn / Selfoss för övernattning.

Dag 6

Upplev gejsrar och vattenfall

Även idag får ni uppleva några av Islands mest berömda sevärdheter när ni tar er från Laugarvatn/Selfoss och vidare tillbaka till Reykjavík. Det första stoppet ni gör idag blir vid det geotermiska området Geysir, där det finns gott om underjordiska varma källor. Den mest aktiva gejsern Strokkur har utbrott upp till var femte minut, så här finns det gott om möjligheter att få se vattenkaskaderna kastas ett tjugotal meter upp mot himlen. Den leriga marken under era fötter ger känslan av att gå direkt ovanför naturens krafter – på en del ställen kan ni faktiskt se och känna leran bubbla under skosulorna.

En knapp mil från Geysir hittar ni “det gyllene vattenfallet”, Gullfoss. Det är floden Hvítá som störtar ut för ett stup och faller i etapper ned mot marken, och det är en imponerande syn (för att inte tala om dånet från fallet).

När ni närmar er Reykjavík finns möjligheten att göra en utflykt till den historiskt och religiöst viktiga orten Skálholt, som var Islands första biskopssäte fram till år 1106. På platsen finns idag en modern kyrka som byggdes på 1950-talet. Från Skálholt kör ni via Hveragerði till Reykjavík och kvällens boende. Finns det tid över rekommenderar vi ett restaurangbesök på någon av de traditionella isländska restaurangerna i stan. Fråga oss gärna om tips och hjälp att boka bord.

Dag 7

Hemresa

Efter att ha spenderat resans sista natt i Reykjavík är det idag dags för hemfärd. En veckas äventyr på västra Island har gett er nya minnen att ta med hem: spännande naturfenomen, historiska platser och fascinerande landskap som förhoppningsvis gett er en bättre bild av Island.

När det är dags att ta flyget hem kör ni hyrbilen tillbaka till Keflavíks flygplats, lämnar in den och checkar in för att resa hemåt igen.

Dag 8