Norra och Västra Island

Här är resan för dig som vill dyka djupare ner i magiska västra och norra Island med hyrbil. Under 8 dagar kör ni mellan de underverk som den här delen av ön har att bjuda på. På vägen kör ni via Snæfellsnes-halvön med sin mäktiga glaciär som tornar upp sig, Mývatn-området med sina bubblande fräsande ångande gömmor, vattenfall, vulkaner, prunkande grönska och mycket mer.

Höjdpunkter:

 • Se naturundret Snæfellsnes-halvön
 • Utforska norra Islands pärla: Mývatn-området
 • ​Spana efter blåval i Húsavík
 • Bada i Hófsós berömda bassänger

I paketet ingår

 • Flygresa tur/retur till Island, inkl. flygskatter & bagage.
 • Boende 7 nätter på 3-stjärniga hotell alt. enklare boenden med delad dusch/wc.
 • ​Frukost.
 • Hyrbil i 7 dygn med hämtning & återlämning på Keflavik flygplats.
 • Fria körmil och självriskreducering (CDW).
 • Detaljerad vägkarta över Island.
 • Reseskydd via den statliga resegarantin. 
 • Klimatkompensation för flygresa t/r till Island.

Avgångar 2021:

Maj - September; dagligen.
 

Direktflyg från Stockholm, Köpenhamn eller Oslo.
Anslutningsflyg kan bokas från övriga orter i Sverige.


Prisinformation

Våra paketpriser visar ett pris per person.
Priserna baseras på hyrbil Hyundai I10 eller liknande. 
Priserna varierar med aktuellt bokningsläge och ett normalpris för resan kan vara upp till 2000 SEK högre än vad som anges av frånpriserna.
Vid sökning/bokning får ni alltid det bästa pris som vi kan erbjuda på sökt datum.

Fr. 10 875 :- 7 nätter
15 maj-10 sep fr. 10 875:-

Beskrivning dag för dag

Landa på Island

Välkommen till Island! Du och ditt sällskap landar efter en ca 3 timmar lång flygresa på Keflavíks flygplats. Där hämtar ni upp hyrbilen och kör sedan genom Islands månlandskap till Reykjavík som ni får upptäcka under resten av dagen eller kvällen. I natt sover ni i huvudstaden innan ni imorgon ger er ut på roadtrip.

Dag 1

Utforska naturundren på Snaefellsnes-halvön

I dag kör ni från Reykjavík till Stykkishólmur. Kör norrut mot Borgarfjörður genom Islands västra region som trots närheten till Reykjavík känns som en annan värld. Här hittar ni på en liten geografisk yta en buffé av vad landet i övrigt har att bjuda på, området har dessutom ett spännande kulturellt och historiskt arv.

När ni kommer till Hvalfjörður har ni två alternativ: tunneln under fjorden eller vägen runt fjorden. Vi rekommenderar det senare alternativet som tar 45 minuter längre men som bjuder på vacker utsikt. Följ vägen till Borgarnes.

Borgarnes är full av historia. Här kan ni känna in småstads-vibbarna eller kanske besöka ett av Islands bästa museum innan ni kör vidare till Snæfellsnes-halvön. Snæfellsnes är ett riktigt naturunder med glittrande fjordar, vulkaner, gyllene stränder och lavafält – och mitt i alltihop tornar en majestätisk glaciär upp sig.

Utforska halvöns sydkust tills ni når Búdir med sin vackra träkyrka omgiven av ett lavafält. Längre ut på halvön hittar ni Arnastapi, en fiskeby med en unik naturlig hamn där ni kan se basaltkolonner i alla storlekar och former.

Längst ut på södra delen av halvön rekommenderar vi att ni stannar i Djúpalónssandur, en gammal fiskestation vid en svart sandstrand. Fortsätt runt ön och får ni tid rekommenderar vi ett stopp i Bjarnarhöfn där ni kan lära er om hajfiske och även smaka fångsten. Kör sedan till nattens boende i charmiga staden Stykkishólmur.

Dag 2

Upptäck Akureyri

I dag kör ni från Stykkishólmur till Akureyri. På resan norrut rekommenderar vi ett stopp på Eiriksstaðir-muséet som ligger på vägen mot Búðardalur. Muséet är (förmodligen) platsen där Leifur Eriksson föddes, han som (förmodligen) var förste europé att landstiga i Amerika. Vill ni ha säkrare kort att spela med föreslår vi att ni kör vidare till Skagafjörður som är ett område känt för hästuppfödning och adrenalinpumpande aktiviteter.

Kör sedan mot byn Varmahlíð, strax innan kan ni stanna vid kyrkan Vídimýri, en liten traditionell torvkyrka. Ett annat stopp på vägen mot Akureyri är en av Islands bäst bevarade torv-bondgårdar: Glaumbaer museum.

I Akureyris, om är huvudstaden på norra Island och landets näst största stad, kan ni sedan njuta av många vackra vyer och intressanta sevärdheter. Staden har en botanisk trädgård, badbassänger, en mysig skog och trots sina blott arton tusen invånare riktigt bra restauranger och caféer. Här sover ni i natt.

Dag 3

Vandra i Myvatn-området

Dagens körning går från Akureyri till Mývatn. I dag blir det mindre bilkörning och mer upptäckande till fots. Dagen är utformad så att ni ska få tid att upptäcka naturreservatet vid Mývatn. På vägen dit finns det inga ursäkter för att inte stanna och beundra Godafoss – gudarnas vattenfall. Det kanske hörs på namnet, men Godafoss är verkligen som skapt för att beundras.

När ni väl kommer till Mývatn-området som känns hämtat från en annan långt intressantare värld, anländer ni till en av  huvudattraktionerna direkt: Námaskarðs geotermiska område med sina bubblande lerpölar och väsande ångande hål i marken. Här kommer ni vilja vara länge och titta på de formationer som vulkanutbrotten har skapat, den geotermiska aktiviteten och sjön med sitt fågelliv.
Efter upplevelsen i Mývatn kör ni vidare till Skútustadir där ni kan gå vilse i lavaformationerna vid Dimmuborgir – där det även sägs att porten till helvetet ligger. Täpp gärna igen den om ni skulle hitta den.

Nästa stopp är Námaskarð som är ett mäktigt geotermiskt område nära vulkanen Krafla, vars krater Viti skulle kunna vara nästa stopp. Därifrån kan ni vandra de 1,5 till 2 timmarna till Leirhnjúkur-området där en serie vulkanutbrott ägde rum från 1975–1984. Vill ni avsluta dagen med ett bad rekommenderar vi naturbaden några kilometer utanför Reykjahlid som påminner om Blå lagunen och är väl värda ett besök. Kör sedan tillbaka till Myvatn där ni spenderar natten.

Dag 4

Spana efter valar i Husavik

I dag kör ni en runda som tar er tillbaka till Mývatn för ytterligare en natt. Besök först charmiga fiskebyn Húsavík. Húsavik är Islands valskådningshuvudstad och förmodligen en av Islands vackraste fiskebyar med färgglada hus, museum och snötäckta berg. Här rekommenderar vi att ni stannar till för en utflykt med valskådning, Húsavik anses vara det bästa stället på Island om du vill se blåval.

Kör sedan längs med Tjörne-halvöns kustlinje. Halvön bjuder på höga klippor, gröna kullar, lava – och fossiler. Ett tips är att stanna längst ut på halvön och spana efter havsfåglar.

Nästa stopp är Ásbyrgi en hästskoformad klyfta som sägs vara avtrycket från Odens åttafotade häst Sleipner. Ta en promenad eller ha en picknick mellan de mäktiga klippväggarna i den överflödande vegetationen. Nästa stopp är vattenfallet Dettifoss som visar upp den råa kraften från smält glaciärvatten. Kör sedan tillbaka till Mývatnområdet för ytterligare en natt.

Dag 5

Bada i Hofsós berömda bassänger

I dag kör ni från Mývatn till Varmahlíð. Börja dagens färd med att köra igenom Akureyri och vidare genom bland annat de förtjusande fiskebyarna Dalvík, Ólafsfjörður och Siglufjörður. Stanna i Hofsós varifrån många islänningar under 1800-talet emigrerade ut i världen i jakten på ett bättre liv. Hör deras berättelser på Emigrations-centret vid den gamla hamnen. I Hofsós måste ni också passa på att ta ett dopp i den kända badbassängen med en fantastisk utsikt över hav och snötäckta berg. Kör sedan genom bildsköna Skagafjörður-regionen tills ni når Varmahlíð där ni spenderar natten.

Varmahlíð går knappt att kalla för en ort eftersom det i praktiken bara är ett service-center på Ringväg 1. Mest känd är den här platsen som bas för forsränning och hästridning.

Dag 6

Från Varmahlíð till Reykjavík

I dag kör ni från Varmahlíð till Reykjavík. Första rekommenderade stoppet är i Borgarvirki med sina intressanta klippformationer som ser ut som en fästning. Kör sedan över Holtavördurheidi och in i sydvästra Island. Kanske stannar ni till vid Grábrók-kratern strax innan Bifröst där en kort promenad tar er till toppen av kratern som bjuder på en mäktig utsikt över Borgarfjördur-regionen.

Nästa stopp är Islands största varma källa: Deildartunguhver. På väg dit kan ni leka “hur stavar man till deildartunguhver-leken” i bilen, en lek som förövrigt är särskilt rolig när man är på roadtrip på Island. Kör sedan till byn Reykholt där den kända 1200-talsförfattaren Snorri Sturluson levde. Här finns en permanent utställning som visar Snorris liv och arbete.

Efter ett besök i Snorris liv kan ni stanna till vid Hraunfossar, vattenfallet där vattnet rinner ut från en lavabädd och ner i en älv. Ett annat vattenfall värt ett besök i närheten är Barnafoss. Kör sedan till Borgarnes och passa på att göra det ni inte hann med i början av den här resan. På vägen hem till Reykjavík kan ni återigen välja om ni vill åka tunneln under fjorden eller längs med fjorden.
Natten spenderar ni i Reykjavík.

Dag 7

Hemresa

I dag är det dags att flyga hem igen. Kör hyrbilen till Keflavík i god tid innan flyget och lämna tillbaka nycklarna. Välkommen tillbaka till Island för nästa resa!

.

Dag 8