Norra och Västra Island

Här är resan för dig som vill dyka djupare ner i magiska västra och norra Island med hyrbil. Under 9 dagar kör ni mellan de underverk som den här delen av ön har att bjuda på. På vägen kör ni via Snæfellsnes-halvön med sin mäktiga glaciär som tornar upp sig, Mývatn-området med sina bubblande fräsande ångande gömmor, vattenfall, vulkaner, prunkande grönska och mycket mer.

Höjdpunkter:

 • Se naturundret Snæfellsnes-halvön
 • Utforska norra Islands pärla: Mývatn-området
 • ​Spana efter blåval i Húsavík
 • Bada i Hófsós berömda bassänger

I paketet ingår

 • Flygresa tur/retur till Island, inkl. flygskatter & bagage.
 • Boende 8 nätter på 3-stjärniga hotell alt. enklare boenden med delad dusch/wc.
 • ​Frukost.
 • Hyrbil i 8 dygn med hämtning & återlämning på Keflavik flygplats.
 • Fria körmil och självriskreducering (CDW).
 • Utförlig PDF med tips på sevärdheter runt hela Island.
 • Reseskydd via den statliga resegarantin. 
 • Klimatkompensation för flygresa t/r till Island.

Avgångar 2023-2024:

15 Maj - 03 September; dagligen.
 

Direktflyg från Stockholm, Köpenhamn eller Oslo.
Anslutningsflyg kan bokas från övriga orter i Sverige.


Prisinformation

Våra paketpriser visar ett pris per person.
Priserna baseras på hyrbil Hyundai I10 eller liknande. 
Priserna varierar med aktuellt bokningsläge och ett normalpris för resan kan vara upp till 2000 SEK högre än vad som anges av frånpriserna.
Vid sökning/bokning får ni alltid det bästa pris som vi kan erbjuda på sökt datum.

Fr. 25300 :- 7 nätter
maj - jul fr. 25 300:-
aug - sep fr. 25 750:-

Beskrivning dag för dag

Landa på Island

Välkommen till Island! Du och ditt sällskap landar efter en ca 3 timmar lång flygresa på Keflavíks flygplats. Där hämtar ni upp hyrbilen och kör sedan genom Islands månlandskap till Reykjavík som ni får upptäcka under resten av dagen eller kvällen. I natt sover ni i huvudstaden innan ni imorgon ger er ut på roadtrip.

Highlights på vägen:
Blue Lagoon
Reykjavik

Dag 1

Utforska naturundren på Snaefellsnes-halvön

I dag kör ni från Reykjavík till Stykkishólmur. Kör norrut mot Borgarfjörður genom Islands västra region som trots närheten till Reykjavík känns som en annan värld. Här hittar ni på en liten geografisk yta en buffé av vad landet i övrigt har att bjuda på, området har dessutom ett spännande kulturellt och historiskt arv.

När ni kommer till Hvalfjörður har ni två alternativ: tunneln under fjorden eller vägen runt fjorden. Vi rekommenderar det senare alternativet som tar 45 minuter längre men som bjuder på vacker utsikt. Följ vägen till Borgarnes.

Borgarnes är full av historia. Här kan ni känna in småstads-vibbarna eller kanske besöka ett av Islands bästa museum innan ni kör vidare till Snæfellsnes-halvön. Snæfellsnes är ett riktigt naturunder med glittrande fjordar, vulkaner, gyllene stränder och lavafält – och mitt i alltihop tornar en majestätisk glaciär upp sig.

Utforska halvöns sydkust tills ni når Búdir med sin vackra träkyrka omgiven av ett lavafält. Längre ut på halvön hittar ni Arnastapi, en fiskeby med en unik naturlig hamn där ni kan se basaltkolonner i alla storlekar och former.

Längst ut på södra delen av halvön rekommenderar vi att ni stannar i Djúpalónssandur, en gammal fiskestation vid en svart sandstrand. Fortsätt runt ön och får ni tid rekommenderar vi ett stopp i Bjarnarhöfn där ni kan lära er om hajfiske och även smaka fångsten. Kör sedan till nattens boende i charmiga staden Stykkishólmur.

Övernattning i Stykkishólmur.

Highlights på vägen:
Borgarnes
Settlement Center
Snaefellsnes
Eldborg crater
Gerduberg
Búdir
Arnastapi
Hellnar
Djupalonssandur
Kirkjufell
Bjarnarhöfn
Stykkisholmur

Dag 2

Upptäck Akureyri

I dag kör ni från Stykkishólmur till Akureyri. På resan norrut rekommenderar vi ett stopp på Eiriksstaðir-muséet som ligger på vägen mot Búðardalur. Muséet är (förmodligen) platsen där Leifur Eriksson föddes, han som (förmodligen) var förste europé att landstiga i Amerika. Alternativt föreslår vi att ni kör vidare till Skagafjörður som är ett område känt för hästuppfödning och adrenalinpumpande aktiviteter.

Kör sedan mot byn Varmahlíð, strax innan kan ni stanna vid kyrkan Vídimýri, en liten traditionell torvkyrka. Ett annat stopp på vägen mot Akureyri är en av Islands bäst bevarade torv-bondgårdar: Glaumbaer museum.

I Akureyri, som är huvudstaden på norra Island och landets näst största stad, kan ni sedan njuta av många vackra vyer och intressanta sevärdheter. Staden har en botanisk trädgård, badbassänger, en mysig skog och trots sina blott arton tusen invånare riktigt bra restauranger och caféer.

Övernattning i Akureyri.

Highlights på vägen:
Breidafjördur Bay
Eiríksstadir
Leifsbud
Hvammstangi
Hvitserkur
Vidimyri church
Akureyri

Dag 3

Spana efter valar i Husavik

Dagens körning går från Akureyri till Raufarhöfn. På vägen dit finns det inga ursäkter för att inte stanna och beundra Godafoss – gudarnas vattenfall. Det kanske hörs på namnet, men Godafoss är verkligen som skapt för att beundras. 

Kör sedan vidare mot den charmiga fiskebyn Húsavík. Húsavik är Islands valskådningshuvudstad och förmodligen en av Islands vackraste fiskebyar med färgglada hus, museum och snötäckta berg. Húsavík är även känd från filmen Eurovision. Här rekommenderar vi att ni stannar till för en utflykt med valskådning, Húsavik anses vara det bästa stället på Island om du vill se blåval.

Kör sedan längs med Tjörne-halvöns kustlinje. Halvön bjuder på höga klippor, gröna kullar, lava – och fossiler. Ett tips är att stanna längst ut på halvön och spana efter havsfåglar.

Nästa stopp är Ásbyrgi en hästskoformad klyfta som sägs vara avtrycket från Odens åttafotade häst Sleipner. Ta en promenad eller ha en picknick mellan de mäktiga klippväggarna i den överflödande vegetationen.

Om ni har tid så passa på att stanna i Jökulsargljufur nationalpark och gå en kortare vandring i det isländska naturlandskapet.

Övernattning i Raufarhöfn.

Highlights på vägen:
Godafoss
Húsavik
Jökulsargljufur National Park
Asbyrgi
Hljóðaklettar
Hraunhafnartangi
Raufarhöfn
The Arctic Henge

Dag 4
Dettifoss

Isländsk natur & Vattenfallet Dettifoss

I dag kör ni till Mývatn där ni kommer att stanna i två nätter och göra utflykter ifrån. Från Raufarhöfn fortsätter ni söderut längs islands magiska kust. Längs vägen passerar ni platser som Þórshöfn, Bakkafjördur och Vopnafjördur som är väl värda ett kortare stopp i typisk isländsk natur.

Ni fortsätter till Mödrudalur höglandet där ni kör västerut mot Mývatn. När ni närmar er Mývatn, ta en detour till vattenfallet Dettifoss som visar upp den råa kraften från smält glaciärvatten.

Övernattning i Mývatn.

Highlights på vägen:
Raudanes
Langanes
Bakkafjördur
Mödrudalur
Dettifoss
Myvatn

Dag 5
Dimmuborgir

Egna aktiviteter

Frukost på hotellet. Idag har ni fria händer att göra vad som passar er bäst. Spendera tid i Myvatn där ni utforskar området på egen hand eller gör en utflykt i närområdet. Vill ni göra någon kortare aktivitet eller utflykt finns många av Islands höjdpunkter nära till hand. Vi rekommenderar ett besök till Nature Baths som är geotermiskt uppvärmda pooler och ångbad och även kallas norra islands Blå lagun.

Passa även på att göra ett stopp i lavaområdet Dimmuborgir, fyllt med grottor och klippformationer. Här spelades delar av svenska filmen Bröderna Lejonhjärta in och det finns även flera olika vandringar runt området beroende på hur långt man vill gå.

Övernattning i Mývatn.

Highlights runt området:
Lake Mývatn
Dimmuborgir
Krafla och Leirhnjukur
Nature Bath
Grotagja

Dag 6

Från Mývatn till Skagafjördur

Efter en stärkande frukost på hotellet lämnar ni Mývatn området och kör västerut förbi det vackra Godafoss på väg mot Akureyri. Ni kör igenom Akureyri och vidare genom bland annat de förtjusande fiskebyarna Dalvik, Ólafsfjörður och fiskebyn Siglufjörður. Stanna i Hofsós varifrån många islänningar under 1800-talet emigrerade ut i världen i jakten på ett bättre liv. Hör deras berättelser på Emigrations-centret vid den gamla hamnen. I Hofsós måste ni också passa på att ta ett dopp i den kända badbassängen med en fantastisk utsikt över hav och snötäckta berg.

Vägen för er sedan vidare till Sauðárkrókur.

Övernattning i Skagafjördur området.

Highlights på vägen:
Siglufjördur
Hofsós
Hólar
Glaumbaer

Dag 7

Från Skagafjördur till Reykjavík

Frukost på hotellet. Kör i riktning mot Reykjavik. När ni passerat Holtavörduheidi heath och nått Borgarfjördur området kör ni österut. Den här vägen tar er till Reykholt och Husafell. Efteråt kör ni återigen förbi Borgarnes. På väg till Reykjavik har ni två alternativ: Antingen tar ni undervattenstunneln under Hvalfjördur eller så kör ni längs med Hvalfjördur (ungefär 45 min längre körning).

Passa på att göra ett stopp vid Grabrok Kratern på väg tillbaka till Reykjavik.

Övernattning i Reykjavik.

Highlights på vägen:
Grabrok crater
Deildartunguhver
Reykholt
Hraunfossar och Barnafoss
Borgarnes
Settlement Center
Hvalfjördur

Dag 8

Hemresa

I dag är det dags att flyga hem igen. Kör hyrbilen till Keflavík i god tid innan flyget och lämna tillbaka nycklarna. Välkommen tillbaka till Island för nästa resa!

Dag 9