Langjökull Isgrotta & Gyllene Cirkeln

Följ med på ett äventyr till istiden och se en glaciär inifrån och upplev några av Islands mest fantastiska platser i kvällssolen.

Turen startar vid BSÍ bussterminal i Reykjavik där ni kliver på bussen som tar er till Langjökullglaciären, Islands näst största glaciär efter Vatnajökull. Den omfattar 950 kvadratkilometer och på en del ställen är istäcket nästan 600 meter tjockt. Den högsta punkten är belägen 1420 meter över havet. Från Reykjavik kör ni mot västra Island genom ett fantastiskt landskap. Längs vägen besöker ni Deildutunguhver, Europas största geotermiska varmvattenkälla, och Hraunfoss vattenfall. Färden tar er sedan vidare genom de små, men förtrollande björkskogarna i Húsafell där ni stannar för lunch.

På vägen till glaciärtoppen byter ni fordon och får stiga ombord på en 8-hjulsdriven monsterbil som efter cirka 45 minuters körning på glaciären släpper av er vid ingången till istunneln.  

Inuti isgrottan är väggarna upplysta med LED-lampor som är inbäddade i isen. Den guidade turen inne i isgrottan tar cirka 45 minuter. Ju längre in i isgrottan, desto äldre och blåare är isen. I tunnlarna kan du ta del av intressant information om glaciären, glaciär prospektering och forskning. Isgrottan sträcker sig 200-300 meter in i glaciärisen på ett djup av 30 meter under markytan, vilket gör grottan till en av världens största människotillverkade isstrukturer.

Efter äventyret i isgrottan fortsätter turen på den karga fjällvägen Kaldidalur mot Tingvellir nationalpark. Vägen är stening och gropig och är en av Europas högst belägna vägar. I den vackra nationalparken Thingvellir väcks Islands historia till liv. Här grundades Alltinget, världens äldsta riksdag, år 930. Nationalparken finns med på UNESCOs världsarvslista tack vare dess rika historia och vackra natur. Det är också den plats där de stora tektoniska plattorna i Amerika och Europa möts och bildar ett spännande landskap.

Från Tingvellir fortsätter turen till det geotermiskt aktiva gejserområdet i dalen Haukadalur. Dalen är känd för sina varma källor, gejsern Geysir och dess mer aktiva granne Strokkur, som sprutar kokande vatten 30 meter upp i luften var femte minut. Dagens sista sevärdhet är Gullfoss, det gyllene vattenfallet, som faller i två omgångar, totalt 32 meter ner i en ravin som är 20 meter bred och hela vattenfallet är 2500 meter långt.  

Pris 2017: 3 560:- (jun - sep)


Ingår: Guidad rundtur på engelska. 1-1,5 tim körning i 8- hjulsdriven ”monsterbil”. Inträde till isgrottan. Upphämtning på hotell/boende i Reykjavík. 

Period: 20 juni - 15 sept, dagligen.
Längd: 14 timmar.
Barnpriser: Barn upp till 11 år åker gratis. Barn upp till 15 år får 50% rabatt.  
Övrig information: Lunch ingår inte, däremot görs ett lunchstopp. Klä dig i varma och promenadvänliga kläder. Observera att programmet kan ändras på grund av oförutsedda väg- eller väderförändringar.


Boka utflykter och aktiviteter i sökfältet till vänster; "SÖK UTFLYKTER".  

20 juni - 15 sept
Dagligen
14 timmar
3 560
Kundservice, vardagar 08:00-17:00: 08-640 67 00